Založ si blog

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka

Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek.

Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, že je to inžinier. Podľa netypického vzhľadu a chovania sme ho považovali za tak trochu podivína. Vôbec nepasoval na miesto obslužného robotníka, pardón, operátora montáže. Bol strednej, atletickej postavy, starší pán. Veľa toho nenahovoril, a ani sa veľa s nami nenasmial. Ako vravieval, my slováci, máme najmenej dôvodov sa na svet vyškierať. S nadriadenými sa bavil odmerane ale slušne. Pravdepodobne ich nepovažoval za rovnocenných partnerov. Nuž, keď vám šéfa robí vyučený pekár ani sa niet čomu diviť, všakže.

Inžinier Mešťánek bol originál vyštudovaný strojár v odbore strojárske technológie. Napriek tomu nenašli potentáti firmy GS v ňom žiaden potenciál, ktorý by mohli využiť v procesoch strojárskej výroby. Ako vravieval „inžinier“ Ošťalkameň (viď blog 57), nie je dôležité vzdelanie ale to, ako kto chce robiť… Ono, ťažko môže objaviť potenciál niekto, kto o týchto veciach nemá ani páru. Keď som sa inžiniera Mešťánka pýtal, ako je možné, že človek s jeho vzdelaním a rozhľadom zakotvil ako obyčajný roboš na linke s úsmevom mi odpovedal, že nikdy nebol, nie je a ani nikdy nemieni byť zastrčený v žiadnej riti. Podľa jeho vlastných slov už ako študent na priemyslovke sa pobil s jedným učiteľom (presnejšie učiteľ naňho fyzicky zaútočil, pretože si dovolil povedať mu svoj názor), ako vojak základnej vojenskej služby údajne nemal problém poslať hoc aj veliteľa útvaru niekam. Podobne to vraj bolo s ním aj vo všetkých minulých zamestnaniach. Nikdy to nikde vysoko nedotiahol.

Inžinier Mešťánek bol jednoducho notorický protiprúďak. Nadovšetko miloval slobodu a spravodlivosť. Za čo býval na našom „krásnom“ Slovensku aj patrične „odmeňovaný“. Jeho vzdelanie nebolo determinované iba strojníckymi vedomosťami. Tento človek mal prehľad asi úplne o všetkom. Od filozofie, cez náboženstvá, literatúru, medicínu, mystiku a ja neviem o čom všetkom. Samozrejme politika, v nej bol dokonale orientovaný. Iba sme žasli nad jeho teóriami a zdôvodneniami …Dalo sa s ním debatovať na akúkoľvek tému.

Veľmi zaujímavé bolo stretnutie inžiniera Ošťalkameňa s inžinierom Mešťánkom. To bolo fakt zaujímavé. Hoci inžinier Mešťánek nikdy nepovedal inžinierovi Ošťalkameňovi jediné zlé slovo (to nepovedal nikdy nikomu – bol to skrátka džentlmen), na prvý pohľad bolo vidieť, že inžinier Ošťalkameň nenávidí inžiniera Mešťánka z celej svojej „duše“ (ja osobne pochybujem o tom, že by inžinier Ošťalkameň disponoval niečím takým, ako je duša). Až mi to bolo smiešne, ale ten retard nedokázal ani len skryť svoju zášť voči inžinierovi Mešťánkovi. Napriek tomu, že počas pôsobnosti inžiniera Mešťánka sa produktivita práce dvihla takmer o tretinu (aj vďaka jeho zlepšovákom), napokon inžiniera Mešťánka preradili na iné pracovisko. Presnejšie, inžienier Ošťalkameň preradil inžiniera Mešťánka … Samozrejme z dôvodu nadbytočnosti.

A ktovie, možno potentáti firmy GS takýmto spôsobom využívajú potenciál vzdelaných osôb na zvyšovanie prodiktivity práce. Ako vravieval dobrý voják Švejk : – Co císař pán dělá, dobře dělá …Veď sme predsa na Slovensku… A tu platí, prvý na svete, druhý v okrese… či? 🙂

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

58. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 19

04.02.2024

Zápisky z Nemecka – 7.časť – Arische blut Iný kraj, iný mrav. -Slovenské príslovie- Ešte kedysi dávno , za čias totality sme boli spolu s kamarátmi na rifle v Budapešti. Išlo sa tam skoro ráno rýchlikom, potom výmena korún na forinty v rade, potom nákup a potom hajde späť na rodnú hruď. Veľmi ma vtedy zaujímalo, ako asi tí maďari vyzerajú. Podľa toho, čo [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 135972x
Priemerná čítanosť článkov: 2193x

Autor blogu

Kategórie