Založ si blog

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone.

Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak.

V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer vôbec nestaral, nedbal na rady starších a múdrejších. Osivo a sadenice, ktoré sadil vôbec netriedil, takže rok od roka boli jeho úrody slabšie a slabšie až sa mu napokon na poliach rodilo iba samé bodľačie a burina.

Keďže sa mu na poliach už prakticky nič neurodilo postupne minul aj všetky svoje úspory, až sa dostal takmer na samotné dno. Už mu neostávali peniažky na zlumpačených kamarátov opilcov a veselé dievčatá. Z tohoto dôvodu ho samozrejme jeho „kamaráti“ veľmi skoro opustili. O rozpustilých ženách ani nehovorím.

Ako tak sedel doma sám a nariekal nad svojím „biednym“ osudom, takto si v duchu povedal:

Veru nedobre som hospodáril a ešte horšie žil. Začnem odznova, vezmem si rady starších a múdrejších k srdcu, o svoj grunt sa začnem lepšie starať a hlavne začnem triediť osivo tak, aby som sadil pšenicu, ovos, jačmeň … a nie burinu a bodľačie.

Ako si zaumienil tak aj urobil. Spočiatku to bolo ťažké , veľmi ťažké, pretože polia boli zanedbané a trvalo mu niekoľko rokov, kým ich dal do pôvodného stavu. Ale potom nastal v jeho živote obrat, polia vydávali už len dobrú úrodu a aj jeho majetok sa zmnohonásobil. Ku svojmu predošlému bláznivému spôsobu života sa už nikdy nevrátil. A na konci svojej cesty získal kameň mudrcov, tajomstvo večnej mladosti a aj nesmrteľnosť.

A aké je vysvetlenie tohoto podobenstva? Starší a múdrejší, to sú svätci, ktorí hlásajú pravé pravdivé učenie. Osivo a sadenice to sú činy telom a dušou. Hlavne jazykom, mysľou a rukami.

Aké činy kto zaseje, také mu prinesú neskôr aj úrodu. Zlé činy prinášajú zlú úrodu. Tie dobré, dobrú úrodu.

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

58. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 19

04.02.2024

Zápisky z Nemecka – 7.časť – Arische blut Iný kraj, iný mrav. -Slovenské príslovie- Ešte kedysi dávno , za čias totality sme boli spolu s kamarátmi na rifle v Budapešti. Išlo sa tam skoro ráno rýchlikom, potom výmena korún na forinty v rade, potom nákup a potom hajde späť na rodnú hruď. Veľmi ma vtedy zaujímalo, ako asi tí maďari vyzerajú. Podľa toho, čo [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 135921x
Priemerná čítanosť článkov: 2192x

Autor blogu

Kategórie