Založ si blog

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone.

Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak.

V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer vôbec nestaral, nedbal na rady starších a múdrejších. Osivo a sadenice, ktoré sadil vôbec netriedil, takže rok od roka boli jeho úrody slabšie a slabšie až sa mu napokon na poliach rodilo iba samé bodľačie a burina.

Keďže sa mu na poliach už prakticky nič neurodilo postupne minul aj všetky svoje úspory, až sa dostal takmer na samotné dno. Už mu neostávali peniažky na zlumpačených kamarátov opilcov a veselé dievčatá. Z tohoto dôvodu ho samozrejme jeho „kamaráti“ veľmi skoro opustili. O rozpustilých ženách ani nehovorím.

Ako tak sedel doma sám a nariekal nad svojím „biednym“ osudom, takto si v duchu povedal:

Veru nedobre som hospodáril a ešte horšie žil. Začnem odznova, vezmem si rady starších a múdrejších k srdcu, o svoj grunt sa začnem lepšie starať a hlavne začnem triediť osivo tak, aby som sadil pšenicu, ovos, jačmeň … a nie burinu a bodľačie.

Ako si zaumienil tak aj urobil. Spočiatku to bolo ťažké , veľmi ťažké, pretože polia boli zanedbané a trvalo mu niekoľko rokov, kým ich dal do pôvodného stavu. Ale potom nastal v jeho živote obrat, polia vydávali už len dobrú úrodu a aj jeho majetok sa zmnohonásobil. Ku svojmu predošlému bláznivému spôsobu života sa už nikdy nevrátil. A na konci svojej cesty získal kameň mudrcov, tajomstvo večnej mladosti a aj nesmrteľnosť.

A aké je vysvetlenie tohoto podobenstva? Starší a múdrejší, to sú svätci, ktorí hlásajú pravé pravdivé učenie. Osivo a sadenice to sú činy telom a dušou. Hlavne jazykom, mysľou a rukami.

Aké činy kto zaseje, také mu prinesú neskôr aj úrodu. Zlé činy prinášajú zlú úrodu. Tie dobré, dobrú úrodu.

63. Emisné kontroly (EK) a ochrana prírody ?

30.05.2024

Keď dvaja robia to isté nemusí to byť vždy to isté… Ľudové úslovie V minulom článku som ku konci trochu nahrýzol problematiku tzv. emisných kontrol osobných automobilov. Dnes si posvietime na logiku vykonávania týchto nezmyslov. Prečo nezmyslov? AD.1. Majme vodiča v pokročilom veku, ktorý vlastní starší automobil, povedzme 6 liter (nech to stojí za to), s ročným [...]

62. STK-áčky, emisné a alkohol za volantom. Aký majú vplyv na nehodovosť na cestách ?

22.05.2024

„I tak še da i tak še da“ Východoslovenské úslovie Kamaráti, ktorí nejaký ten čas pobývali v USA mi rozprávali ako to tam chodí ohľadne áut. V niektorých štátoch vôbec nepoznajú pojem STK, v takom zmysle, ako je to na našom „krásnom“ Slovensku. Jednoducho tam neexistujú žiadne kontroly technického stavu áut. Ergo neexistuje tam žiadna buzerácia, [...]

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 147599x
Priemerná čítanosť článkov: 2306x

Autor blogu

Kategórie