Založ si blog

55. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 16

Zápisky z Nemecka – 5.časť – Prvý krát v nemeckej fabrike

Po krátkom spánku z nedele na pondelok, o pol šiestej ráno už stojíme pred bránou fabriky Šafárovcov v Nemecku. Na vrátnici nám „súdruhovia“ vrátnici dali visačky s menami, tie sme museli nosiť počas celého pobytu pripnuté na montérkach. Aby ostatní „súdruhovia“ vedeli, že sme návštevníci. Po vstupe do areálu firmy som mal pocit, že sa nachádzam uprostred socializmu niekde v polovici osemdesiatich rokov minulého storočia. Áno, dýchol na mňa dych socializmu, v tomto prípade dych postnárodného socializmu.

Fabrické budovy boli murované, staré niekoľko desaťročí. Múry mohutné, výrobné haly dvojposchodové, vo vnútri priestranné s vysokými stropmi. Napriek tomu z vonku aj z vnútra udržiavané. Akurát začali meniť staré okná za nové plastové. To, čo ma hlboko sklamalo bol poriadok v halách ale aj v kanceláriach. Čakal som dokonalý „nemecký“ poriadok. Ten som ale nikde nevidel. Pripadalo mi to tam ako u nás doma v hocakej socialistickej fabrike. Až neskôr som pochopil, že tzv. „nemecký “ poriadok spočíva v niečom úplne inom, než ako sa domnievajú „naši“ slovenskí kokotmanageri. Ale o tom neskôr v samostatnom článku.

Po krátkom uvítaní sme vyfasovali nové pracovné topánky. Zatiaľ čo na rodnej hrude majú operátori na výber z dvoch typov topánok, „súdruhovia“ v Nemecku si môžu vybrať z minimálne tucta topánok. Výmena topánok mi prišla celkom vhod , nakoľko v tých „slovenských“ bol problém vydržať na nohách čo i len dve tri hodiny.

Uvítanie spočívalo v tom, že vedúci dielne osobne každému podal ruku a pár slovami ho pozdravil a privítal. Toto sa dialo každý boží deň ráno pri príchode na pracovisko. Vedúci obišiel všetkých robotníkov na dielni a osobne si s každým podal ruku a pozdravil ho. To bol jednoducho kultúrny štandard, v slovenských končinách celkom neznámy. Ináč v Nemecku sa ľudia veľmi radi zdravia. Zdravia sa aj na WC. Ak by ste prešli okolo nemeckého operátora a nepozdravili by ste ho , on by si pravdepodobne myslel, že niečo proti nemu máte. Takto sa udržuje kolegialita a jednota. Opäť na Slovensku celkom neznáma vec.

Potom nasledovalo školenie bezpečnosti pri práci , všeobecné pokyny k pohybu po areáli firmy a nakoniec mini školenie z obsluhy elektrických zdvíhacich vozíkov. To trvá na Slovensku 6 hodín, robí to externá firma (čiže firma kamaráta niektorého z riaditeľov) a stojí to za pilu míču. V Nemecku to trvalo 20 minút, urobil ho technológ a pre bežnú prevádzku to bohate stačilo.

Následne sme boli zadelení do jednotlivých zmien. Tí, ktorí mali akurát dennú, ostali na pracovisku, ostatní šli na ubytovňu.

Celkovo atmosféra v Nemecku oproti dusnu na Slovensku je neporovnateľná. Zatiaľ čo na Slovensku sa existuje buzerantským systémom kto z koho a to na všetkých úrovniach, v Nemecku vo fabrikách vládne skutočne až rodinná atmosféra. Je to naozaj iný svet. Ale o tom v ďalších pokračovaniach Hlavy XXIII.

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 136824x
Priemerná čítanosť článkov: 2207x

Autor blogu

Kategórie