Založ si blog

54. Aký je rozdiel medzi snom, tzv. realitou a skutočnosťou?

Všetko je len ilúzia. Pochop to a zbavíš sa utrpenia.

Buddha Gautama

Niekedy sa mi pritrafí, že keď spím a niečo sa mi sníva, v tom konkrétnom sne si uvedomím, že snívam. Vtedy dokážem svoj sen menežovať smerom akým ja sám chcem. Vo sne sa mi ukazujú a dejú veci, ktoré ja sám chcem a si vymýšľam.

Tak aj onej noci sa mi niečo prisnilo a ja som si uvedomil vo sne, že snívam. Fajn, vravím si, keď už teda snívam, vyskúšam, aký je rozdiel medzi skutočnosťou a snom. Či aj vo sne budem pociťovať to isté ako v skutočnosti. Pomyslel som si – vyskúšam, či kamene vo sne sú také tvrdé ako v skutočnosti, v dennej realite. Pomyslel som na kamene, tie sa hneď objavili predo mnou na chodníku. Jeden som zodvihol a naozaj, bol primerane ťažký ako skutočný kameň. Udrel som sa ním do druhej ruky a … vskutku kameň vo sne bol tak isto tvrdý ako kameň v bežnej realite.

Aký je teda rozdiel medzi snom a skutočnosťou? Takmer žiadny. Jediný rozdiel je v tom, že vo sne je človek sám a preto sa mu deje, to, čo on sám mentálne produkuje, či už vedome alebo nevedome. Zatiaľ čo vo sne sa všetko „realizuje“ takmer okamžite (práve preto, že človek je vo sne sám – nemá mu to kto kaziť). V bežnej „realite“(čo je v skutočnosti tiež sen) je nás trošku viac a preto sa nemôže alebo iba veľmi ťažko realizuje, to, čo ten ktorý jedinec „chce“. Pretože koľko ľudí toľko chutí, ako sa vraví. Viac o tom sa dozviete v Teórii transurfingu od Vadima Zelanda.

Ďalšou zvláštnosťou tzv. vedomých snov je to, že keď si človek uvedomuje a uvedomí, že sníva, tento sen sa zvyčajne zakrátko preruší a človek precitne do bežnej „reality“. Prebudí sa.

Ak je však aj táto „realita“ v skutočnosti tiež len ilúziou, ako sa človek „prebudí“ do vyššej skutočnosti? Žeby tiež tak, že si uvedomí to, že vlastne tiež len sníva? Že teda začne žiť uvedomelo, že si začne uvedomovať, čo sa vlastne deje? A že sa nakoniec teda prebudí … tak ako vo vyššie spomínanom sne?

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 136355x
Priemerná čítanosť článkov: 2199x

Autor blogu

Kategórie