Založ si blog

30. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 5

Prvé dojmy, pojmy a skúsenosti

Pri nástupe do firmy nás previedli po výrobných priestoroch. Na prvý pohľad vyzerá v GS-ku všetko v najlepšom poriadku. Všetko je pekne vymaľované, vyčistené, robotníci sú zväčša jednotne oblečení. My sme nafasovali žlté tričká, ako nováčikovia. Aby sme boli na prvý pohľad odlíšení od ostatných, dlhšie pracujúcich vo firme.

Nastúpili sme hneď na pracoviská. Spočiatku mi to bolo trochu divné, že ako prvé nebolo nejaké vstupné školenie. Ale neskôr som sa dozvedel, že je to tak robené zámerne. Niektorí uchádzači o zamestnanie totiž odídu už počas prvých dvoch hodín, niektorí počas prvých dvoch dní, ďalší počas prvých dvoch týždňov. Ja som sa na vstupné školenie dostal asi po týždni. Aj školenie trvalo zhruba týždeň.

Pre mňa, ako strojného inžiniera, strata času, ale keď plat ide, prečo nie? Človek sa tam dozvedel všeličo možné, iba to nie, čo skutočne bude potrebovať priamo vo výrobnom procese. Ako jediný plus vnímam fakt, že nám tam ukázali ako sa merajú odchýlky rozmerov na ručičkovom mikrometri (meria na tisícinu milimetra). Niektorí nováčikovia nedokázali pochopiť ani len to. (Zväčša cukrári, čašníci a podobní „odborníci“)

Pozoruhodné mi pripadalo desatoro riaditeľa firmy, ktoré tu uvediem ako príklad, žiaľ iba teoretického, fungovania v tejto firme. Ináč na papieri to vyzerá fantasticky:

  1. Zdržiavam sa iba na svojom pracovisku. Nenechávam sa nikým vyrušovať.
  2. Robím iba činnosti, na ktoré som bol odborne zaškolený a určený.
  3. Ochraňujem firemný majetok. Zabraňujem plytvaniu. Starám sa o svoj pracovný odev, dbám o čistotu na pracovisku.
  4. Evidujem všetky poruchy a opakujúce sa výpadky na pracovisku.
  5. Kontrolujem označenie a kvalitu vstupného materiálu.
  6. Pri akejkoľvek pochybnosti vo výrobnom procese sa informujem u kolegu alebo priameho nadriadeného, inak nepokračujem v práci.
  7. Nepodarkové diely nepúšťam do ďalších operácií.
  8. Nie som ľahostajný voči porušovaniu pracovnej disciplíny a bezpečnosti práce.
  9. Pred tým, ako odošlem spracovaný diel na ďalšiu operáciu, ho skontrolujem.
  10. Vzdelávam sa, odovzdávam svoje skúsenosti kolegom a sústavne zlepšujem výrobné procesy.

No nie je to krásne?

Je. Žiaľ, väčšina iba na papieri. V reále sa takmer nič nedodržiava. Ale o tom niekedy na budúce.

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 131788x
Priemerná čítanosť článkov: 2126x

Autor blogu

Kategórie