Založ si blog

18. Umenie, nekonečno, čas, … ako spolu súvisia?

„Vox populi – vox Dei.“ (Hlas ľudu – hlas Boží.)

     Celkom bez mučenia sa priznám, že som od malička rád kreslil, neskôr som sa dokonca pustil aj do maľovania. Sem-tam „splodím“ nejaký ten obrázok :-). Na jednej vernisáži (nie mojej) kurátor výstavy, ako to už býva, v príhovore rozprával svoje „postrehy“ o umení. Dozvedel som sa, že v dnešnej dobe je vlastne veľmi ťažké, ba priam nemožné určiť, čo ešte je a čo už nie je umeleckým dielom. (Podotýkam, že pán kurátor je akademický maliar.) A dnes že už maľuje kde-kto (len si to predstavte – toľká drzosť :-)) a že diela amatérov sú niekedy lepšie ako diela akademických maliarov, atď …

     Na inej výstave, išlo o výstavu obrazov Vincenta Hložníka, som absolvoval celkom iný typ „umeleckého“ zážitku. Podľa vyjadrenia kurátorky výstavy, diela V.Hložníka boli v časoch „komunizmu“ prijímané nie práve s „nadšením“. Vravím si : „Prepánajána, prečo zakazovali  niekomu vystavovať obrazy, zvlášť, keď dotyčný umelec bol takpovediac produktom režimu a doby?“ Na túto nevyslovenú otázku mi pani kurátorka dala takmer okamžite odpoveď. Vraj to bolo kvôli tomu, lebo maliar sa zaoberal témami, ktoré boli v rozpore s vtedy razenou idológiou a svetonázorom.. Jednalo sa o mystické a náboženské témy. Dominantnou témou diel tohto umelca, hlavne jeho posledných období,  bola téma – apokalypsy. Spočiatku mi to bolo všetko trochu divné, až smiešne … „Precitnutie“ prišlo až po skončení výstavy. Z pozerania Hložníkových umeleckých diel ma príšerne rozbolela hlava. Pritom „bolehlav“ je pre mňa slovo neznámeho obsahu .

     Ako to teda je s oným umením? Je normálne, aby človeka z pozerania (vnímania) umeleckého diela rozbolela hlava? (Spomínam si teraz na fresku na železničnej stanici v Leopoldove – dielo Milana Mravca – táto freska šíri na pozorovateľa doslova fyzický chlad). Sú diela tohto typu vôbec umením? Ako je možné, že niektoré diela sú „pozerateľné“ bez ohľadu na obdobie, v ktorom boli vytvorené, a iné zas nie? Kde je hranica medzi umením a „neumením“. Čo ešte umelecké dielo je a čo už nie? Má umenie vôbec význam,  je vôbec potrebné tvoriť umelecké diela? A odkiaľ sa vlastne berie? Prečo niekto dokáže umelecky tvoriť a iný nie? Zaujímavý je napríklad fakt, že aj ľudia, ktorí nie sú schopní nič umelecké vytvoriť, vedia, čo je pekné, sú schopní umenie vnímať.

     Keď si vezmeme tento problém z lingvistického uhla pohľadu, čo dostaneme? Umenie, umelecké dielo, umelec. Čo tieto slová znamenajú? Vynárajú sa nám tu dva možné „korene“, a to slovo um – rozum a slovo umelý – neprirodzene vytvorený. Pri slovíčku – umelý – neprirodzene vytvorený, nie je až tak čo riešiť, pretože všetko vytvorené je svojím spôsobom umelé. Ale ak by ste umelcovi povedali, že tvorí umelecké dielo na základe umu – rozumu, zrejme by ste sa ho dosť nevhodne dotkli . Možno až urazili :-). Drvivá väčšina umelcov si totiž myslí, že to nie ani tak ich um, ale skôr ich „duša“ vytvára skvosty hodné obdivu. Nuž v tom prípade by sa umenie nemalo volať umením ale skôr dušením, v lepšom prípade snáď tušením. Áno tušením; každý skutočný umelec je totiž vo svojej najhlbšej  podstate aj tak trochu prorokom-vizionárom, a vo svojich dielach vlastne, vo väčšine prípadov nevedome, predostiera svetu akýsi „obraz“ budúcnosti.

    Ak teda umelec skôr „tuší“ ako „umí“, a na základe poznatku neexistencie duše jednotlivca (viď článok č.7), môžeme celkom pokojne, bez obáv, povedať, že inšpirácie, resp. „múzy“ umelcov, pochádzajú z nekonečnej, nestvorenej večnosti. Preto pravé umenie bude umením vždy a všade, pretože skutočné umelecké diela obsahujú v sebe archetypy večných, nestvorených kvalít, pravzorov, ktoré sú  dokonalé a teda nemenné. 

     Je potrebné uvedomiť si fakt neexistencie času. Čas existuje iba vo vedomí jednotlivých „existujúcich“ entít. Čas sám o sebe neexistuje, je ho možné „merať“ iba vzhľadom na priestor a pohyb. Tam, kde totiž niet ani priestoru a teda ani pohybu (ani myšlienkového) nemôže existovať pochopiteľne ani čas …. preto je každé skutočné umenie nadčasové, lepšie povedané – mimočasové. Čas preto umeniu nedokáže nijako ublížiť, skôr naopak .

     Tento článok je len jemným načrtnutím problematiky umenia a umeleckých diel. Mám pocit, že by sa dali o tejto téme napísať stohy kníh a aj tak by stále bolo o čom písať. Ale kto to má potom čítať 🙂 … keď času je tak málo .

     Celkom na záver. Ako spoznáme, že to-ktoré umelecké dielo je skutočne hodnotným umeleckým dielom? Školení umelci to dokážu rozpoznať okamžite. Pre nás „ostatných“ platí jednoduché pravidlo. Nechajte na seba , resp. svoje zmysly pôsobiť skúmaný výtvor dostatočne dlho (počúvajte, pozerajte ,..) a podľa „ovocia“, ktoré začne „vydávať“, spoznáte jeho skutočnú hodnotu a spoznáte aj to, odkiaľ prišli „inšpirácie“ na jeho vytvorenie.

     S umeleckými dielami je to totiž veľmi podobné ako s onou múdrosťou. Tak ako existuje múdrosť konštruktívna ale aj deštruktívna, tak existuje aj umenie človeka povznášajúce ale aj umenie človeka ubíjajúce.

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 137123x
Priemerná čítanosť článkov: 2212x

Autor blogu

Kategórie