Založ si blog

13. Dutá Zem, skutočnosť alebo fikcia? A ako je to vlastne s gravitáciou?

      Bolo to už pred mnohými rokmi, čo sa mi do rúk dostala knižka od Alec Maclellana s názvom „Dutá  Zem – záhada storočia“. Aj keď sme si na vysokej škole „jasne“ dokázali (za pomoci integrálneho počtu), že nie je možné, aby Zem bola dutá, aj tak som sa „kacírsky“ do tohto knižného dielka začítal a … po jeho prečítaní už mi nebolo tak celkom jasné, že Zem nie je dutá. Aj  keď spisovateľ Maclellan patrí medzi autorov knižiek o „záhadách“ sveta, vedy a techniky (napísal podobne ladené dielo : „Agartha – stratená podzemná ríša“), predsa len zmienky o „dutosti“ Zeme nie sú vo „vedeckom“ svete ojedinelé. (Podľa istej teórie všetky guľovité a rotujúce telesá vo vesmíre sú duté)

      Legendy o dutých priestoroch vo vnútri Zeme nájdeme snáď v každej starobylej kultúre. Celkom vážne sa touto myšlienkou zaoberal aj vedec, astronóm, matematik a ja neviem čo všetko, Edmund Halley. Áno, ten Halley, ktorý objavil najznámejšiu kométu. Ako to teda je s onou dutosťou Zeme? Je to len fantasmagorický výmysel popularity ( a peňazí) chtivých spisovateľov alebo je to utajovaná skutočnosť, o ktorej „bežní“ ľudia nemajú nič vedieť? Tak ako existuje množstvo argumentov pre, práve tak existuje aj rovnaké množstvo argumentov proti teórii a dutej Zemi. Je ich celá halda, stačí si zadať do internetového vyhľadávača heslo „dutá Zem“ a … veď sami uvidíte.

      Spomeňme však niektoré argumenty, ktoré stoja za zamyslenie. Prvým takýmto orieškom je láva z kráterov sopiek. Kde by sa tá láva vzala, ak by jadro Zeme nebolo tekuté a Zem by bola dutá? Ďalším zaujímavým problémom je otázka gravitácie. Podľa dnešnej náuky o gravitácii by všetci „vnútrozemšťania“   nutne boli priťahovaní do pomyselného stredu Zeme. Neudržali by sa na vnútornom povrchu. A poslednou záhadou je skutočnosť, že sa na póloch Zeme sústavne vytvára oblačnosť. Pri bežnej teplote pri zemi -70 -80 stupňov Celzia je to v skutku zaujímavý jav.  Takýchto „anomálii“ v súvislosti s pólmi Zeme je viac, ale kto bude chcieť ľahko si ich nájde na nete.

      Skúsme si laicky rozobrať aspoň tieto vyššie spomenuté tri argumenty pre a proti. Takže problém lávy, ergo – tekuté železné jadro. Podľa dnešnej  „viery“ vedcov má planéta Zem tekuté železné jadro. Mňa by zaujímalo, ako na to páni vedci prišli? Čo je toho dôkazom? Ak totiž pripustíme predpoklad, že by Zem mohla byť dutá a predpokladáme, že pri priemere Zeme cca 12 500 km by „hrúbka“ steny dutej Zeme mohla byť cca 1500 až 2000 km, veľmi ľahko si dokážeme vypočítať a aj predstaviť, že miesta pre žeravú lávu by bolo v „dutej“ Zemi až-až. Povedané v mierke, ak by človek meral 2 mm hrúbka steny dutej Zeme by bola od 1,5 do 2 km. Ak si uvedomíme, že doposiaľ najhlbší vrt do Zeme má cca 12,5 km, zistíme, že vnútro Zeme, po ktorej chodíme v podstate vôbec nepoznáme. 12,5 km by bola totiž len cca 1/100 hrúbky tzv. dutej Zeme, čo je prakticky nič. Nehovoriac už o verzii, že by Zem mala byť plná. Vnútorné zloženie Zeme je pre nás v súčasnej dobe jednoducho neznáme. To, čo sa vyučuje na školách sú jednoducho pravdepodobne iba dohady.

      Ďalším nesmierne zaujímavým fenoménom je gravitácia. Dnešní vedci vedia, že dve hmotné telesá sa priťahujú k sebe na základe gravitačnej sily a táto je vypočítateľná na základe gravitačného zákona – vzorca. Povahu ani podstatu gravitačnej sily sa zatiaľ vedcom (aspoň podľa oficiálnych tvrdení) nepodarilo objaviť. Oficiálne sa na školách vyučuje téza, že sila, ktorou sa dve hmotné telesá   priťahujú je priamoúmerná súčinu ich hmotností a nepriamoúmerná štvorcu ich vzdialeností, to celé násobené tzv. gravitačnou konštantou . Je to však naozaj tak? Máme možnosť si to overiť? V podstate nemáme. Ak si bližšie posvietite na gravitačnú konštantu v súvislosti s gravitačným zrýchlením , ktoré vieme odmerať, a z toho vyplývajúcu priemernú hustotu Zeme, vyjde vám neprirodzene veľká hustota Zeme.  Niečo tu jednoducho nesedí.

      Existujú však javy a nie je ich málo, ktoré tézu o gravitačnej sile keď už nie priamo vyvracajú, minimálne spochybňujú. Ak opomeniem svet hmyzu a svet vesmíru, existuje na svete minimálne jedno miesto, ktoré je nemým svedkom a dôkazom, že s onou gravitáciou to nie je tak celkom jednoznačné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Na juhu Floridy existuje tzv. Coral Castle atrakcia. Je to akási kamenná „zahrádka“ postavená istým pánom Leedskalninom krátko po druhej svetovej vojne. Možno  si poviete: No a čo?  Vcelku by sa nejednalo o nič pozoruhodné, až na to, že táto stavba, resp. sústav stavieb, bola postavená jediným človekom,  chorým na TBC, pričom  veľa jednotlivých koralových blokov vážilo aj niekoľko ton a boli vyzdvihované to výšky niekoľko metrov nad zemou. Myslím, že sa doteraz nepodarilo rozlúštiť túto „záhadu“, aj keď nám pán Leedskalnin zanechal zopár stránok svojej teórie o gravitácii a elektrine ako ju chápal on.

      Podobne, pred pár týždňami som sledoval na TV dokument o projekte HAARP. V nej vyjadril istý ruský vojenský expert obavu, že nezodpovedné používanie tohto zariadenia môže vychýliť, doslova vyhodiť planétu Zem z jej obežnej dráhy okolo Slnka. Ale veď ak sa obeh planét riadi gravitačným zákonom, ako môže mať vplyv na to nejaký HAARP? Nie je to čudné? V praxi by to znamenalo, že tzv.  gravitačná sila je len určitým špecifickým prejavom sily elektrickej, elektromagnetickej, elektrostatickej …, tak ako prakticky všetko vo vesmíre. Teraz je napríklad v móde Tesla. Vedeli ste, že tento super-génius mal rozpracovanú teóriu bezdrôtového prenosu elektrickej energie nielen v rámci Zeme ale aj na medziplanetárnej úrovni? Ako je to možné? A bez strát, podotýkam.

      A ako je to s oblačnosťou na póloch Zeme?  Už ste niekedy videli tvoriť sa oblaky pri väčších mínusových teplotách? Zo skúseností vieme, že pri -20 stupňoch Celzia je obloha celkom jasná. Pri -70, -80 musí byť obloha super jasná …a nie je. Póly sú takmer konštantne zahalené do hmly a oblačnosti. Ako je to možné? Jedným z možných vysvetlení je práve teória o dutej Zemi. Cez otvory na póloch prenikajú z vnútra Zeme vodné pary na povrch a tam sa menia na oblačnosť.

     Je teda „dutá“  Zem fikcia a výmysel alebo nás čaká v tomto tisícročí odhalenie jednej z najväčších záhad prírody, čo myslíte ?

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 136912x
Priemerná čítanosť článkov: 2208x

Autor blogu

Kategórie