Založ si blog

5. Existuje najdôležitejšie zamestnanie na svete? A ak áno, ktoré to je ?

   Tentoraz dám tak trochu oddychovú tému :-).

   Keď som bol ešte malý chlapec, v čítanke, tuším pre druhý alebo tretí ročník, bola uvedená „rozprávka“ o dvoch chlapcoch. Určite si ju tí skoršie narodení pamätajú. Jeden chlapec bol predstaviteľom „mesta“  a druhý,  „dediny“. Celé to bolo o tom, kto z týchto dvoch šuhajov dokáže byť viac nezávislý od toho druhého. Bol, to taký obrazný súboj mesta a dediny :-). Príbeh pokračoval tak, že chlapec z dediny sa chcel najesť chleba s maslom, ale chlapec z mesta mu nechcel dať nôž, lebo ten sa vyrába v meste, vo fabrike. Na to mu chlapec z dediny odvetil, že si poradí aj bez noža. Naproti tomu chlapec z mesta sa tiež chcel najesť, ale nemohol, lebo chlieb a maslo sa dorába na dedine. Celé to napokon skončilo tak, že chlapec z mesta síce mal všelijaké „vecičky“ ale nakoniec ostal hladný. V závere mu tuším niekto odporučil aby zašiel za chlapcom z dediny a nejako sa dohodli :-). Toľko poučná skazka z čias „temného“ socializmu.

   A tak ma napadlo, čo keby sme urobili malý myšlienkový experiment a pokúsili sa nájsť „najdôležitejšie“ zamestnanie nášho „civilizovaného“ sveta? Existuje také? Dá sa vôbec o nejakom zamestnaní povedať, že bez neho by to jednoducho nešlo? Dá sa to vôbec nejako zistiť? Určite áno.

   Mohli by sme napríklad použiť vylučovaciu metódu. Teda postupne zo zoznamu zamestnaní vyškrtávať všetky „nepotrebné“ a tak dospieť k jedinému poslednému, najpotrebnejšiemu.

   Vylučovacia metóda ale môže dobre zafungovať iba vtedy, keď máme určené vhodné kritéria, na základe ktorých budeme postupne „odoberať“ zo zoznamu zamestnaní. Môžeme ale tiež zvoliť najvyššie kritérium a na základe jeho stanovenia priamo určiť najdôležitejšie zamestnanie a ďalej prípadne skúmať, či predsa len neexistuje ešte niečo dôležitejšie.

   Aké je teda najvyššie kritérium, najvyššia priorita, bez ktorej sa žiadny človek nedokáže zaobísť? Bez čoho nedokáže žiť? Sú to autá? Je to dom, oblečenie, mobil, televízor, počítač, …. ? Po kratšej úvahe by každý došiel k jednoznačnému záveru. Žiť sa nedá bez jedla. Môžete chodiť po svete aj nahý ale pokiaľ nebudete mať prísun potravín, dlho sa tu neohrejete :-).

   Najvyššou prioritou je teda pre civilizovaného človeka obstarávanie potravín. Inými slovami najvyššou prioritou pre civilizovaný svet je „výroba“ potravín, teda poľnohospodárska výroba. Bez potravín by to jednoducho nešlo. V poslednom období je tu síce akási móda nejesť. Tuším to aj má nejaký svoj názov. Nuž možné je všetko, ale aj títo ezoterickí dietári museli niekedy vyrásť do dospelého človeka a to sa dá jedine príjmom potravín. Ešte som nepočul o prípade, že by niekto vyrástol z príjmu slnečných lúčov a vzduchu nabitého energiou.

   Je teda poľnohospodárstvo skutočne najdôležitejšie odvetvie? Skúsme sa nad  vecou zamyslieť. Fungoval by civilizovaný svet bez stavbárov, strojárov, baníkov, lekárov, umelcov, filozofov, právnikov, spisovateľov  …? Možno s problémami, ale áno, fungoval by.  Určite, ale celkom určite, by nefungoval bez roľníkov. Svet by sa vrátil späť do praveku. Áno, práve poľnohospodárska výroba je absolútna top priorita medzi zamestnaniami. Nič nie je dôležitejšie.

   Alebo sa pozrime na vec s trochu inej strany. Predstavme si, že by na svete žili trebárs iba právnici …. alebo iba stavbári … iba lekári … to by asi nefungovalo, však? Ale … predstavme si, že by sme boli všetci roľníci, fungovalo by to? Sami si dajte odpoveď.

   Dokonca aj tzv. lovci v divočine si v určitej minimálnej miere pestujú nejaké tie bylinky :-).

  Práca poľnohospodára v minulosti umožnila človeku povzniesť sa na vyššiu duchovnú  úroveň, umožnila vznik organizovaných spoločenstiev, štátov, ríš, kráľovstiev. Pretože nie roľník existuje vďaka kráľovi, ale práve naopak, kráľ existuje vďaka roľníkovi :-).  Bez akýchkoľvek pochybností môžeme prehlásiť, že najdôležitejším zamestnaním, aké si len dokážeme predstaviť, je zamestnanie roľníka.

   Čo z toho vyplýva? Bolo by toho viac a inteligentný čitateľ si to ľahko domyslí. Ale v súhrne – spoločenstvá, alebo štáty, ktoré si nevážia prácu roľníka, alebo ju dokonca potláčajú alebo priamo likvidujú, si  podpisujú svoj vlastný ortieľ smrti. Takéto spoločenstvá, alebo štáty, do budúcna pravdepodobne nebudú mať dlhého trvania …  alebo sa mýlim?

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

mikuláš černák

Černák stojí pred súdom a žiada prepustenie: Uvedomujem si skutky, ktoré som spáchal a hanbím sa za ne. Žiaľ, nedá sa vrátiť minulosť

02.05.2024 07:15, aktualizované: 10:25

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 136650x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie