Založ si blog

23. Mechanizmus vzniku veľkých vojen … o čom to vlastne celé je.

„Sivá holubička poletuj nad nama.

Povedz  ty nám ľuďom obyčajným

či bude vojna zas ….

Už som preletela celý svet dokola.

Ľudia vojnu nechcú, zabíjať nebudú,

chcú sa radi mať … „

    -Slovenská ľudová pieseň-

   V minulosti, vždy keď som mal čas a chuť,  zašiel som si na prechádzku do lesa. Vskutku, človek sa hneď cíti akosi lepšie, keď sa nadýcha horského, lesného voňavého vzduchu. Ale nie o tom chcem dnes písať.

   Dnes Vám poviem o tom ako som prišiel na to, ako a prečo vznikajú vojny. 🙂

Ako som už vyššie spomenul, rád sa prechádzam po lese a keď už som tam, vždy sa pristavím pri mravenisku, ak nejaké nájdem. Sledujem tie drobné usilovné tvory ako behajú hore dole, stále niečo nosia, stále niečo premiestňujú, stále sa hýbu … Keď im trošku hrabnem skraja do ich, častokrát,  obrovskej stavby, mravce okamžite začnú opravovať narušené miesto … Mravce sú až neuveriteľné pracovité tvory. A veľmi silné tvory. Bežný mravec dokáže odniesť priemerne desaťnásobok svojej váhy.

   Mnohý „kapitalista“ si teraz pomyslí: „Keby tak človek dokázal uniesť desaťnásobok svojej váhy, to by boli výkony, to by boli zisky, to by sa vykorisťovalo … ale taký mravček, no čo už na ňom navykorisťujem, hoci unesie desaťnásobok svojej váhy, pre mňa je to tvor o ničom“.

   A tu niekde, vážení a milí, sa skrýva tajomstvo mechanizmu vzniku vojen. Mravce, psy, kone, voly, slony , nemožno vykorisťovať. A prečo? Preto, lebo nedostávajú mzdu. Človek ale za svoju prácu mzdu dostáva a práve preto je ho možné vykorisťovať. A ako je možné človeka vykorisťovať? Tak, že nedostane celú zaslúženú mzdu ale len časť. Zvyšok si berie, celkom neprávom, vykorisťovateľ. A keďže si zvyšok berie vykorisťovateľ, deje sa čo? Majetok vykorisťovateľov rastie a rastie a rastie …   Zatiaľ čo majetok pracujúceho sa stráca a stráca a stráca …  v dôsledku tzv. „úsporných“, „optimalizačných“ opatrení.

   Vzniknú nám tak nakoniec v podstate dve skupiny ľudí. Tí, čo majú neuveriteľne , až nepredstaviteľne veľké majetky ale ktorých je na svete veľmi malý počet  ale zato majú obrovskú moc a vplyv ..  a tí, ktorí majú v podstate … nič … ale je ich veľký počet. Čo sa nám bude diať ďalej? Pochopiteľne, tí čo sa nechali vykorisťovať, a nemajú žiadne majetky sa začnú cítiť diskomfortne, začnú zrazu rozmýšľať (keď už je neskoro, ako vždy) a začnú sa domáhať peňazí od onej skupiny vykorisťovateľov. … A co včuľ?

   Spravidla páni vykorisťovatelia sa  nemienia vzdať svojich „ťažko“ zarobených peňazí. Začnú premýšľať, ako vyriešiť vzniknuvší problém. Nuž a keďže peňazí sa vzdať nemienia,  je len jedna možnosť. Odstrániť tých, ktorí sa o ich peniažky zaujímajú. Áno, milý čitateľ, teraz nastáva ten pravý moment, kedy na svet „príde“ vojna. Ale pozor vojna príde aj vtedy, keď sa pracujúci majú až „príliš dobre“. Prečo? Preto lebo ten, kto má nejaký ten majetok, tak toho „už“ nemožno vykorisťovať, ten už nemusí pracovať, nie je od príjmu z práce závislý… Ale tým pádom kapitalista nemá dostatok pracujúcich pre svoje „potreby“. A preto si ich vytvorí. A ako? Nuž tak, že „vyvolá“ vojnu a pripraví tak o majetky aj tých „šťastlivcov“ , ktorí sa k niečomu dopracovali. Peňazí na to má totiž kapitalista dosť.

   A čo sa deje vo vojne?. Ľudia zomierajú. Nie tí bohatí, ale práve tí pracujúci. Hodnoty sa ničia. Atď, veď to všetci poznáme..

   A čo sa stane, keď vojna skončí (inými slovami keď už je dostatočný počet mŕtvych a je zničené dostatočné množstvo zbraní a hodnôt)? Bude treba znovu stavať, budovať, opravovať, množiť sa, …atď. Ako v tom mravenisku … A teda k čomu automaticky zase dochádza? K vykorisťovaniu. Čiže jediný kto pred vojnou, vo vojne a aj po vojne vždy vyhrá je kapitalista alebo ten kto vlastní majetky. Zarobí na vykorisťovaní, zarobí na výrobe zbraní, munície, uniforiem a ja neviem čoho všetkého. Bežný, pracujúci človek  žiaľ, vždy prehráva … vždy.

   Možno si teraz niekto pomyslí … „No dobre ale ako z toho vyviaznúť?

   Celkom jednoducho. Nedopustiť za žiadnu cenu, aby sa vytvorený majetok sústreďoval, hromadil  v rukách jednotlivcov alebo úzkych skupiniek ľudí. A postupne zlikvidovať zbrojnú výrobu.  Pretože tam, kde niet veľkých majetkov jednotlivcov (mám na mysli naozaj veľké majetky – 1 milion nie je veľký majetok) v podstate nemá  veľká vojna ako vzniknúť.

   A prečo nemá ako vzniknúť? Nuž preto, lebo veľká vojna je v skutočnosti luxus, ktorý si dovolí  iba málokto na tomto svete … 🙂

   A hlavne nie je to nejaký „Boží“ trest ale chladnokrvne vykalkulovaná akcia ľudských beštií  s cieľom zabíjať a ničiť … a to všetko iba pre pominuteľný zisk, mamon.

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 137111x
Priemerná čítanosť článkov: 2211x

Autor blogu

Kategórie