Založ si blog

35. Sloboda

„Arbeit macht frei“ (Práca oslobodzuje)

Nápis nad bránami nemeckých nacistických koncentračných táborov

Ďalším z pojmov, ktorého zmysel a význam si v tomto článku ozrejmíme a o obsahu ktorého mnohí, premnohí tápajú a si ho všakovako vysvetľujú je pojem – sloboda – a tomu príbuzné pojmy ako slobodné konanie, slobodný jedinec …. atď.

Ako by sme si teda zadefinovali slobodu? Čo by to malo byť? Či už z toho alebo onoho hľadiska sloboda je vlastne neprítomnosť pút, okov,… niečoho , čo niekoho alebo niečo nejakým spôsobom obmedzuje v pohybe. A to či už vo sfére fyzickej alebo metafyzickej (čiže nemateriálnej – napr.v myslení).

V minulom článku, kde píšem o pojme demokracia, mi jeden čitateľ(ka) v diskusnom fóre napísal, že ten, kto nemá slobodu ekonomickú (rozumej, kto nemá dostatok financií), tak nemá vlastne žiadnu slobodu. Je to tak naozaj? To sa dozvieme v ďalších vetách tohoto článku.

Vráťme sa ale k pôvodnému meritu veci. Ktoré sú to teda tie putá, okovy, ktoré činia niekoho alebo niečo neslobodným? Zase, môžu to byť putá fyzické ale aj metafyzické (nehmotné). Ktoré sú to tie putá fyzické? Napríklad už spomínané železné okovy, povrazy, policajné putá, brány, závory, atď… A ktoré sú to tie metafyzické (nehmotné) sto krát horšie ako tie fyzické? Áno, správne tipuješ, milý čitateľ. To sú tie tajné vášne, neresti, úchylky, … ktorých má každý človek aspoň na jeden prst. Všakže?

A teda sa pýtam, môže človek, ktorý je spútaný, neslobodný, svojimi neresťami, nedostatkami a vášňami, môže takýto neslobodný jedinec robiť slobodné rozhodnutia, slobodné činy? Niekto by mi teraz mohol povedať, však samozrejme, ja si robím, to, čo ja chcem.

Áno, ty si robíš, čo chceš, ale pozor, pokiaľ si pod vplyvom resp. v moci okov, pút, vášní a nerestí, nedostatkov, potom ale nerobíš rozhodnutia ani nie slobodne a ani nie slobodné. To si treba uvedomiť.

V zmysle vyššie napísaného, môže teda neslobodný človek robiť slobodné rozhodnutia, slobodné činy? No asi len veľmi ťažko. Uvediem to na konkrétnom názornom príklade. Predstavte si, že máte na nohe železnú guľu, povedzme, vážiacu 15 kg (to je to puto). Vy sa môžete rozhodnúť, že pôjdete na bežecké preteky a môžete sa rozhodnúť, že ich vyhráte, ale to puto, tá železná guľa vám nedovolí preteky vyhrať. Chápeme?

A podobne je to aj vo sférach metafyzických. Pokiaľ je niekto zaťažený okovami, putami nerestí, vášní a ja neviem čoho všetkého, jedná sa o neslobodného jedinca, neschopného robiť slobodné rozhodnutia a slobodné činy …

Teraz si mnohí povedia, no a ako z toho von , ako sa oslobodíme ako dosiahneme slobodu? Odpoveď sa nachádza v perexe tohoto článku.

Práca oslobodzuje. A aká práca? Jednoducho treba vykydať ten hnoj, tie neresti tie vášne a nedostatky von … ako onen slávny Herkules. Otázkou je ako ten hnoj vykydať. V podstate úplne jednoducho … Treba si okovy, putá, neresti,… uvedomiť, identifikovať a poslať do stratena, to je celé.

Tak sa človek oslobodí, pretože:

  • ostatní budú žiť v hneve, ja ale žiť v hneve nebudem
  • ostatní budú kradnúť, ja ale kradnúť nebudem
  • ostatní budú klamať a podvádzať, ja ale klamať a podvádzať nebudem
  • ……… atď.

61. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 21

15.02.2024

Motýlik Motýlik: – zdrobnenina pre označenie hmyzu -motýľ – doplnok oblečenia, pripevňujúci sa pod krkom na golieri – štýl plávania V úvode článku som popísal niekoľko významov slova motýlik. Chýba tam ešte jeden význam tohoto slova a tom bude tento článok. V čase, keď sme pravidelne raz mesačne „pendlovali“ medzi rodnou hrudou a Nemeckom, [...]

60. Podobenstvo o rozsievačovi tak trochu inak …

12.02.2024

Celkom určite všetci poznáte podobenstvo o rozsievačovi od Ježiša Krista v Novom Zákone. Ja vám dnes ponúkam podobenstvo o rozsievačovi ale tak trochu inak. V jednej krajine žil gazda, ktorý nebol práve vzorom pre ostatných gazdov. Tento muž bol nedbalý, lenivý, rád vyhľadával spoločnosť ľahtikárov a samozrejme aj ľahtikárok, ak mi dobre rozumiete. O svoj grunt sa takmer [...]

59. Hlava XXIII alebo … Ako to chodí u nás v kok…cúrkove. Part 20

08.02.2024

Prapodivný osud inžiniera Mešťánka Tak ako som v blogu č.57 zhruba opísal nekorunovaného kráľa kokotov, tak v tomto článku opíšem entitu úplne iného charakteru. Je ňou inžinier Mešťánek. Inžinier Mešťánek bol k nám, na linku kde som vtedy pracoval, preradený z inej montážnej linky ako bežná obsluha. Čiže ten najposlednejší robotník. Z počiatku sme nevedeli, [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Kresťania ukázali, že sa vedia zabávať. Po omši to parádne roztočili s hokejkami na hracej ploche

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

teodor

...nemyslím, teda som večný ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 135469x
Priemerná čítanosť článkov: 2185x

Autor blogu

Kategórie